20 Kasım 2022

KEMAL ABİ SOYMAMIŞ MI?

           Kemal ile Cemal  alanında ün yapmış meşhur bir köftecide çalışmaktadırlar. Kemal sonradan işe girse de Cemal bir hayli eskidir. Patron, usta ve Mutfak Şefi ile arası gayet iyidir Cemal'in. Ne de olsa Kemal'e göre daha önce iş başı yapmıştır. Köfteci dükkanının bir çok mazisini bilmektedir.
        Kemal'in dışarıdan başka iş konularında deneyimleri olsa da köfte işinde henüz yenidir. Azimle, isteyerek ve severek yeni işine bağlanmakta ve her geçen gün yeni şeyler öğrenmeye çalışmaktadır. Bu amaçla her sabah işe başladıklarında ne yapılmalı, neler yapılmalı, o gün için acil olan nedir gibi konularda kendi iç dünyasında muhasebeler yapmakta, düşüncelerini diğer çalışanlarla paylaşmaktadır. Özellikle Mutfak Şefi, Kemal'in bu düşünce ve önerilerine değer vermekte, gerektiğinde önerilerini fiiliyata geçirmektedir.
         Cemal ise eski personel olup, çalışanları Kemal'e göre daha önceden tanıdığından gayet rahatdır. Bazen işi magazine dökmekte, bazen tiyatroya vurmakta, bazen de siyasi manevralar sergilemektedir. Hatta lisedeyken okulunun düzenlemiş olduğu tiyatro gösterisinde küçük bir rol aldığından ara ara “ben tiyatrocuyum” diye çalışanlara hava atmaktadır.
          Bulaşıkları yıkamak, soğanları patatesleri soymak, masaların üzerlerini kaldırıp temizlemek, yerlere pas-pas yapmak hep Kemal ve Cemal'in vazifeleridir. İşerin yoğun olduğu bir günün sabahında  Mutfak Şefi, Kemal ile Cemal'e acilen soyup hazırlamaları için bir çuval soğan vermiştir. Soğanlar soyulup ve doğranıp mutfağa teslim edilecektir. Beraberce soğanları birer leğene bölüşerek paylaştıktan sonra soymaya ve doğramaya başlamışlardır. Gözler pınar olup ağlayarak ve burunlar sızlayarak soğanları soymaya koyulurlar. Kemal kendini işine vermiş, dış dünya ile bağlantısını kesmiş, gözleri iki çeşme soğanları soymaya çalışırken, Cemal ise sağına soluna laf atarak, bazen siyasi, bazen de tiyatral davranarak aheste aheste soymaktadır soğanları. Öğle vakti yaklaşmaya, çalışanlarla beraber çarsı esnafın ve vatandaşların karınları hafiften hafiften acıkmaya başlamıştır.  Mutfak Şefi soğanları merak eder.  Kemal ve Cemal soğanların biraz sonra hazır olacağını söylerler. Kemal bir müddet sonra elindeki soğan dolusu leğeni mutfağa teslim eder. Güzel bir teşekkür alarak mutlu mesrur bir şekilde aldığı diğer bir göreve koyulur. Onun hemen arkasından bir müddet sonra Cemal de soğan dolu leğeni mutfağa teslim eder ve birilerine görünmekten çekiniyormuş gibi davranarak, çaktırmadan bulunduğu ortamı terkeder.  Mutfak Şefi köfteleri hazırlamak için soğan dolu leğenleri tezgaha dökerken, sonra gelen leğenden şüphelenir. İkinci gelen soğanlar itina gösterilmeden gelişi güzel soyulmuştur. Soğanların bu hali köftelerin hazırlanmasını geciktirecektir. Derhal Cemal'i çağırarak:
      - Neden bunları doğru dürüst soymadın?
diye sinirli bir yüz ifadesiyele sorduğunda Cemal tiyatral bir tavır ile şöyle cevap verir:
      -Kemal Abi soymamış mı?



Mehmet İNCİ
Uzay Çağı Öyküleri
5 Mart 2017
Pendik / İstanbul

            

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder